Joomla 4 Mediabeheer

Een tijdje geleden liet ik je een sneak preview van Joomla 4 zien. Die sneak preview gaf je vooral een beeld van hoe Joomla 4 eruit zal komen te zien.

Vandaag een nieuwe blik vooruit naar Joomla 4 en wel naar de nieuwe functies in mediabeheer.

Joomla 4 Nieuwe Mediabeheer functies

Ten opzichte van Joomla 3 zijn er in Joomla 4 een aantal mooie nieuwe mogelijkheden te verwachten in het mediabeheer scherm. Ik de onderstaande video ontdek je om welke vernieuwingen het gaat:

Een eigen menuknop voor Mediabeheer

Het eerste wat opvalt, is dat het mediabeheer scherm in Joomla 4 een eigen knop heeft in de menubalk en een eigen icoon in het control panel.

Waar in Joomla 3 het Mediabeheer scherm nog was verstopt onder de menu optie "Inhoud" kun je in Joomla 4 dus met één klik meteen het Mediabeheer scherm openen.

Drag & Drop

In Joomla 4 kun je afbeeldingen slepen vanaf je harde schijf naar het mediabeheer scherm. Je kunt tevens meteen meerdere afbeeldingen tegelijk slepen. Dit is een grote vooruitgang ten opzichte van Joomla 3 waarin je met de upload knop slechts één afbeelding per keer kunt uploaden.

Deze drag & drop functie geldt niet alleen in het mediabeheer scherm, overal waar je in Joomla 4 afbeeldingen kunt uploaden (dus in artikelen of modules etc) kun je dit doen door ze te slepen.

Afbeeldingen bewerken

Ook dit behoort tot de mogelijkheden in Joomla 4. Vanuit het mediabeheer scherm kun je meteen een aantal bewerkingen doorvoeren op je afbeeldingen. Zo kun je afbeeldingen hernoemen, je kunt ze bijsnijden, je kunt de afmetingen wijzigen en je kunt afbeeldingen roteren.

Wanneer je bezig bent met het bewerken van je afbeeldingen maar je bent niet tevreden, dan kun je met behulp van de reset knop eenvoudig je wijzigingen ongedaan maken.

Afbeeldingsinformatie tonen

In Joomla 4 vind je in het mediabeheer scherm een informatieknop. Je kunt hiermee de afbeeldingsinformatie bekijken van de geselecteerde afbeelding.

Kortom het mediabeheer scherm zoals je dat kunt verwachten in Joomla 4 bevat een aantal mooie verbeteringen die het werken met afbeeldingen en andere media binnen Joomla een stuk eenvoudiger zullen maken.

Kan ik Joomla 4 al gebruiken?

Je kunt Joomla 4 op een testomgeving gebruiken. Op dit moment is de tweede alpha versie beschikbaar.

Joomla 4 is dus nog in het ontwikkelstadium. Gebruik deze alpha versie dus niet op productie websites!

You have no rights to post comments