Joomla Updates Uitvoeren

Joomla updates voor de één een "tik aan de neus" zoals we dat in Drenthe wel zeggen. Dus, het stelt niet zo veel voor, een klik op de knop "update nu" en de Joomla website is weer up to date.

Voor de ander zorgt een nieuwe update van Joomla voor een hoop stress. Er zijn nog genoeg mensen die vervelende ervaringen hebben bij het updaten van hun Joomla website.

Deze mensen hebben dan bijvoorbeeld een situatie gehad waarin na de update de website het niet meer goed deed of het helemaal niet meer deed.

Balen natuurlijk, zeker als je geen (recente) backup hebt, dan heb je echt een probleem.

Joomla updaten zonder stress

Dat is wat ik met deze video en artikel wil bereiken. Jou een meer gerust gevoel geven, wanneer je je Joomla website gaat updaten.

Uiteraard kan ik je geen garanties geven dat er geen problemen zullen ontstaan, maar wanneer je de tips in deze video en dit artikel toepast, zul je toch op een meer ontspannen manier je updates kunnen uitvoeren.

Ik laat je hieronder eerst de video "Joomla Updates Uitvoeren" zien, en daarna zal ik alle tips in de video nog even op een rijtje zetten.

Ik zal nu de tips uit de video stuk voor stuk benoemen:

Voldoet je website aan de systeem vereisen?

Voordat je uberhaupt aan een Joomla update begint, kijk eerst of je website (en de webserver waarop je website staat) voldoet aan de systeem vereisten.

Je kunt in de Joomla systeem vereisten precies zien wat de aanbevolen en vereiste versies zijn van PHP, database en webserver.

Tevens zie je er de aanbevolen en vereiste instellingen.

Om nu te checken of jouw Joomla website aan dit alles voldoet, ga je naar systeem -> systeem informatie. Daar zie je precies de versies van PHP, database en webserver die jouw webserver gebruikt.

Mocht je nu contstateren dat jouw website niet aan de minimum verseisten voldoet, dan heeft het al weinig zin om de update te starten. Ga dan eerst met je hoster in gesprek om de betreffende onderdelen op de webserver te updaten (of zoek een andere hoster).

Maak een backup!!

De dubbele uitroeptekens zijn niet voor niets. Nog veel te vaak kom ik het tegen dat mensen problemen hebben met hun site. Bijvoorbeeld na een update of na een andere wijziging of om wat voor reden dan ook.

Mensen hebben dan een probleem maar geen backup. Dan heb je dus echt een probleem, omdat je dan geen snelle manier hebt om je website te herstellen.

Maak dus altijd een backup van je website voor je een update doorvoert of een andere wijziging uitvoert.

Aan te raden is het om een backup plan te hebben, dus dat je inplant wanneer je je backups gaat maken en dit vervolgens ook doet. Als je bijvoorbeeld elke woensdag en zaterdag een backup maakt, dan heb je altijd een recente backup.

Wanneer je gebruik maakt van Akeeba voor het maken van je backups, dan kun je het ook instellen dat er voor een update automatisch een backup wordt gemaakt.

Wanneer je namelijk Abeeba backup installeert, wordt ook de plugin "backup on update" geïnstalleerd. Als je deze plugin aanzet, wordt er dus eerst een backup gemaakt, voordat Joomla daadwerkelijk wordt geupdated.

Ik heb een uitgebreid artikel op mijn website staan over het maken van Joomla backups

.

Test je backup!!

Ook hier twee uitroeptekens. Wanneer je een backup maakt, test dan ook of je met deze backup je website succesvol kunt herstellen. Je kunt dit doen op een testomgeving.

Het zou erg jammer zijn dat, wanneer je de backup nodig hebt, het blijkt dat de backup niet goed is en je je website er niet mee kunt herstellen.

Je zou eventueel je backup kunnen testen in een submap op je website. Dan installeer je dus een kopie van je website op dezelfde omgeving als je live website. Je zou dan op deze kopie meteen de update kunnen testen.

Wanneer de update op je website kopie goed werkt, dan zal deze ook op je live site goed werken (mits de kopie van je website dus op dezelfde omgeving staat als je live website).

Wanneer je inderdaad een kopie van je website in een submap zet van je website, sluit die submap dan wel uit voor de google bots in het robots.txt bestand.

De volgorde van updates

Het kan voorkomen dat er naast de update voor Joomla ook updates zijn voor extensies. Doe deze extensie updates eerst.

Vaak is het zo dat extensies geupdated worden om goed te kunnen functioneren in de volgende Joomla versie.

Wanneer je dus eerst Joomla up to date maakt, dan heb je kans dat deze extensies problemen gaan geven. Wanneer je dus de extensies eerst doet, dan heb je in ieder geval de meest recente versies daarvan en is de kans het grootst dat ze het ook goed doen na de Joomla update.

De update zelf

Dit is nu een gemakkelijke stap. Een update in Joomla is een kwestie van een klik, waarna de update doorgevoerd zal worden.

Wanneer de update zonder problemen voltooid wordt, kun je naar de volgende stap.

Test je website

Kijk na het updaten van Joomla of alles op je website nog werkt zoals het zou moeten horen.

Wanneer je problemen ondervindt, zou het kunnen zijn dat er iets niet goed is gegaan met de database. Als je gaat naar "extensies -> beheren" en dan naar "database". Je ziet daar of er problemen zijn en eventueel kun je deze repareren met de daarvoor bedoelde knop.

Wat je ook tegen kunt komen, is een wit scherm. Dit betekent vaak een php fout die onderdrukt wordt. Om nu deze php fout te zien, ga je in de Joomla beheeromgeving naar de algemene instellingen en dan naar de tab "server".

Zet hier de foutrapportage op "maximaal". Als je dan je website weer opent, zie je waar de php fout zit, en kun je het betreffende template of de betreffende extensie uitschakelen.

Mocht je niet meer in de beheeromgeving kunnen komen, download dan via ftp het configuration.php bestand naar je PC. Op je PC open je dit bestand in een code editor.

Zoek dan in dat bestand naar:

public $error_reporting = 'default';

En wijzig dit in:

public $error_reporting = 'maximum';

Sla het bestand op en upload het weer naar de server (ter vervanging van het configuration.php bestand wat er nog stond). Nu heb je de foutrapportage ook op maximaal gezet en kun je zien welke fouten er zijn.

Je website herstellen met een backup

Mocht je nu niet heel snel je website kunnen herstellen bij een probleem, zet dan de backup terug.

Je kunt dan op een testomgeving uitzoeken waarom het updaten fout gaat. Als je de fout gevonden hebt, dan kun je nogmaals proberen je website te updaten.

Zo, ik hoop dat je nu met een meer gerust gevoel de Joomla updates te lijf kunt gaan. Mocht je zelf nog goede tips of ervaringen hebben, laat het dan even weten via een reactie op dit artikel.

You have no rights to post comments